(+36-1) 320 3083   szovetseg@optika.hu   Facebook
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató
Kontaktlencse Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Miért kell megtisztítani és fertotleníteni a kontaktlencsét?
A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyezodéseket, a fertotlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Miért korlátozott a lencse viselhetoségének ideje?
A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérbol így nem kaphat oxigént ez az élo szövet, a levegobol kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvo oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk.A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a leheto legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlo azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigénellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?
A válasz röviden: nem. A kötohártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a kornea szélétol a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyurodhet, s ilyenkor nehéz megtalálni. A szemész megtalálja és visszahelyezi azt.

Honnan tudom, hogy kiesett a szemembol a kontaktlencse?
Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelybol úgy véljük, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínu, hogy a lencse vagy elmozdult a korneáról, vagy kiesett a szembol.

Honnan tudom, ha rossz szembe raktam a lencsét?
Ellenorizzük a látásunkat mindkét szemnél külön-külön úgy, hogy letakarjuk a kezünkkel. Ha a kép nem tiszta, cseréljük ki a lencséket, és ellenorizzük ismét a látást. Ha így sem sikerült eldönteni a kérdést, a kontaktológus segítségét kell kérni.

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?
A lágy lencse az ujj végére helyezve, normál állapotban gömb felszínu, kifordítva a szélük visszahajlik egy kicsit. Inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Honnan tudom, hogy mikor kell megválnom eldobható lencsémtol?
A lencsék élettartamuk lejártával nem pusztítják el önmagukat automatikusan. Ha lejárt az idejük, a lencséket ki kell dobni, a kontaktológus és az útmutató javaslatának megfeleloen. A használhatósági idot a kontaktlencse-viseléssel járó esetleges szövodmények minimalizálásához szabják meg, tehát azt be kell tartani!

Tárolhatom-e a lencséket csapvízben?
Nem!!! A vízben rengeteg szennyezo mikro-organizmus található, például az acanthomeba, amely a kornea szövetébol táplálkozik. A vízben tárolás a fertotlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszunik a fertotleníto hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertozo mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezenkívül a vízben oldott állapotban levo kalcium a lencsét tönkreteszi.

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?
A lágy lencséket semmi esetre sem! A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a corn-flakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük. A merev lencséket is tároló/fertotleníto oldatban kell tárolni a lencsék szennyezodésének csökkentése céljából.

Mennyi ido alatt lehet megszokni az új lencséket?
Az optikus eloírásától függ, hogy a lencsék viselhetosége mennyi ido alatt éri el a maximális órát.

Miért kell protein-eltávolítót használni?
A kontaktlencse a viselés közben egy komplex nedves környezetben van. A könnyfilm több különbözo fehérjét tartalmaz, amelyek közvetlenül érintkeznek a kontaktlencse felszínével. A fehérje felrakódása csökkenti a felszín nedvesedo képességét, és ködössé, foltossá, maszatossá teszi a látást. A komfortérzés romlik, és allergiás reakciók is kialakulhatnak. A protein eltávolító - leggyakrabban valamilyen enzim - csökkenti a lencsére telepedett fehérjék mennyiségét. Az eldobható kontaktlencsék egyik elonye, hogy nem szükséges hozzájuk protein-oldót használni, mivel elobb eldobjuk oket, mielott jelentos mennyiségu fehérjehulladék ülne ki rájuk.

Kontaktlencse viselés során használhatok-e szemcseppeket?
Az általános szemcseppeket nem szabad kontaktlencsékkel együtt használni, egyrészt, mert a lágy lencse elnyeli a szemcseppet, amely anyagai aztán felhalmozódnak a lencsén belül. Másrészt a csepp szaruhártyára gyakorolt hatása miatt a kontaktlencse károsíthatja a hámréteget. (beteg szemen egyébként sem szabad kontaktlencsét viselni) Több gyógyszergyár is készít speciális, kenocsöket, nedvesítoket kontaktlencse-viselok számára. Bármilyen kétség merül fel az oldattal szemben, azonnal beszéljük meg egy kontaktológussal.

Hogyan kerülhetem el kontaktlencse-viselés közben a szemkiszáradást?
Kontaktlencséhez alkalmazható nedvesítot (lubrikáns) kell használni. A sima "mukönny" nem megfelelo. Légkondicionált környezetben könnyen elofordulhat szárazság. Ha a nedvesítovel a probléma nem szunik, konzultálni kell egy kontaktológussal.

 


Hasonló témák:

Nyomtatott megjelenések
  • Feltöltés alatt
Letölthető anyagok
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató

A Látás Hónapja

Vizsgálati pontok | A rendszeres szemvizsgálat fontossága | Sajtószoba | Partnerek ajánlatai | Gyakori szembetegségek | Optikai csalódások | Humor | Letölthető anyagok | A szemről és a látásról | A szem optikai hibái | A látás és a vezetés | A látás és a monitor | A szemüvegekről | Kontaktlencse