(+36-1) 320 3083   szovetseg@optika.hu   Facebook
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató
Hírek Okosabb vagy mint a szemüveged?

Okosabb vagy mint a szemüveged?

Jogosan tehetjük fel egymásnak ezt a kérdést, persze csak akkor, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy "Google glass"-t viselünk. Az okostelefonok után talán már nem is meglepő, hogy a szemüveg is lehet okos. Ahhoz hogy el tudjuk képzelni, mit tud az ilyen szemüveg, mitől válik intelligenssé, lássuk, hogyan néz ki.

Külsejét tekintve, jelenleg két nagy típusa van ezeknek a szemüvegeknek. Az egyiket azoknak fejlesztették ki, akiknek nincs szükségük látáskorrekcióra vagy éppen kontaktlencsét viselnek, a másikat pedig a szemüvegeseknek. Az első változat úgy néz ki, mint egy vékony, damilos keret, amibe nem csiszoltak lencsét, vagy mint a régi patent keretek, lencse nélkül. Súlya mindössze cca. 50 gramm. A keret front része könnyű fém, a szárai műanyagból készülnek, végeik egyenesek, nem hajlíthatóak. A szemüveg jobb hangsúlyos, vagyis a jobb szár sokkal vastagabb, mint a bal. A szár és a front rész találkozási pontjának folytatásában helyezték el azt a prizmát, amin a képek megjelennek a jobb szemünk előtt. Ez a prizma tulajdonképpen a kijelző. A szemüveget a vastagabb, jobb szár érintésével (is) vezérelhetjük, a hangosítást pedig a hagyományostól eltérően, a hallócsontok rezegtetése által, a szárvégbe rejtve oldották meg. A szemüvegesek részére készült változat annyiban különbözik ettől, hogy a frontrészt már több mint 40, divatos, világmárkák által fémjelzett formából választhatjuk ki, amibe bármilyen dioptriás lencsét be lehet csiszolni.

A szemüveg prizmáján megjelenő 640x360 pixeles felbontású, félig átlátszó képet úgy kell elképzelnünk, mintha 2,5 méterről néznénk egy 65 cm-es képernyőt.
Az okosszemüveghez jó, ha társul egy okostelefon, vagy ha az nincs, akkor wifit kell keresnünk. Ha létrejött az internet kapcsolat, adatokat tölthetünk le, böngészhetünk, e-mailezhetünk. Kifejezetten jó minőségű fotókat és videókat is készíthetünk vele úgy, hogy a külső szemlélő észre sem veszi, mit is ügyködünk éppen. Egy kacsintással vagy felfelé bólintással exponálhatunk, indíthatjuk vagy leállíthatjuk a felvételt, majd akár azonnal megoszthatjuk azt egy közösségi portálon. Az okos szemüveg ráadásul ért a szóból. Igaz, hogy egyelőre csak az angolból, de ennek köszönhetően elég, ha megszólítjuk, és már diktálhatjuk is neki az e-mailt. Megkérhetjük, hogy hívja fel barátunkat, üzletfelünket, mutassa meg milyen időjárás várható, van-e jegy az esti koncertre. Figyelmeztet, ha találkozónk van, ha levelet kaptunk. Az egyik legsikeresebb alkalmazása egy olyan fordító program, ami a valós időben, azonnal lefordítja az idegen nyelvű szöveget, amint ránézünk. Vezetés vagy séta közben a szemüveg helyettesítheti a GPS-t, vásárláskor az árura nézve megjelennek szemünk előtt annak legfontosabb tulajdonságai. Az étterem nevére nézve azonnal megtudhatjuk, hogyan értékelték a konyháját a vendégei. Ha úgy döntünk, hogy inkább otthon készítünk egy jó vacsorát, akkor annak sincs semmi akadálya, hogy a szemünk előtt ott lebegjen főzés közben a recept vagy ha telefonos segítséget kérünk, a mi szemünkkel lássa a segítő, hogy is állunk, mit csinálunk éppen. A gyógyításban is hasznos társ lehet az okosszemüveg. Műtét közben a tapasztaltabb orvos a távolból is pontosan azt látja, amit az éppen operáló kollégája és segítheti, irányíthatja őt.

Láthatjuk, hogy a felhasználási területeknek se szeri, se száma. Az viszont tény, hogy a szemüveg felhasználói arról számolnak be, hogy már viszonylag kicsi fénytörési hiba esetén is jelentősen csökken a látásélményük és sokkal hamarabb elfárad a szemük, ha nincsenek kikorrigálva. Fontos tehát, hogy a szemüveg dioptriás változatát, vagy a megfelelő kontaktlencsét használják, ha már - a kicsit sem olcsó szemüveget – megvásárolták. Ez az új eszköz megváltoztathatja mindennapjainkat, hiszen a szemünk által eddig is érzékelt képet kiegészíti a világhálón megtalálható információkkal és teljesebb komplexebb világot tár elénk.

Aki többet szeretne tudni az okosszemüvegről, az interneten utána nézhet. Olyan videókat is találhatunk, amelyek bemutatják, mit tapasztal az ilyen szemüveg viselője. Az általunk is olvasott és ajánlott oldal: http://imagazin.hu/google-glass-megateszt/


Képek a Googleblogról vannak.

 

Cikkhez kapcsolódó képek
 

Hasonló témák:

Nyomtatott megjelenések
  • Feltöltés alatt
Letölthető anyagok
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató

A Látás Hónapja

Vizsgálati pontok | A rendszeres szemvizsgálat fontossága | Sajtószoba | Partnerek ajánlatai | Gyakori szembetegségek | Optikai csalódások | Humor | Letölthető anyagok | A szemről és a látásról | A szem optikai hibái | A látás és a vezetés | A látás és a monitor | A szemüvegekről | Kontaktlencse