(+36-1) 320 3083   szovetseg@optika.hu   Facebook
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató
Gyakori szembetegségek Úszkáló foltok és pontok (Floaters and Spots)

Úszkáló foltok és pontok (Floaters and Spots)

Előfordul, hogy néha apró pontok, szöszmöszök, fátyolok, füstszerű képződmények úszkálnak a szeme előtt?
Mik azok az úszkáló foltok?
Általában ködös, vagy félhomályos pacák, illetve szemcsék a szemben, a látómezőben.

Mi okozza az úszó foltokat?
A szem egy híg kocsonyás folyadékkal van tele, amely fenntartja a szem alakját, táplálja, és segít fókuszálni a fényt. Gyakran maradnak proteinszemcsék, vagy más természetes anyagok ebben a tömegben, amik úsznak, lebegnek, keverednek, már a születés előtt, amikor a szem kialakul. Ha a szemcsék nagyok, vagy közel vannak egymáshoz, árnyékokat hoznak létre, így láthatóvá válnak. Ez kiváltképp a rövidlátásnál válik észlelhetővé, illetve rövidlátásnál gyakran súlyosbodik. A legtöbb esetben ez normális, de ilyen foltokat bizonyos sérülések is okozhatnak, szembetegségek, a szemet kitöltő anyag mennyiségének csökkenése, vagy az azt övező szövetek romlása. Ha felvillanó fényeket látunk azt az üvegtest összehúzódása okozhatja, ahogy a retinát húzza, a látóidegsejtet stimulálva.

Bármilyen életkorban előfordulhat?
Igen. Majnem minden ember lát időnként foltokat. Ahogy öregszünk, egyre több olyan változás történik a szemünkben, mely okozhat foltokat, vagy ami miatt a természetes, már meglévő foltokat is jobban észrevesszük. Azonban, ha hirtelen megszaporodnak, vagy megnövekszenek, szemvizsgálatot kell kérnünk.

Hogy néznek ki a foltok?
Ez személyenként igen változó. Némelyik épp csak észrevehető, míg mások rettentően zavaróak, ahogy beúsznak a látómezőbe. Gyakran porszemcséknek tűnnek, pókhálónak, esetleg vékony fonalnak. Megjelenhetnek homályos, vagy sötét területként is, vagy csillogó kristályszerűen. Mivel a foltok mozognak, ahogy a szem is mozog, elúsznak, amikor a páciens rájuk akar nézni.

Hogy észlelhetők?
Foltok gyakran észlelhetők egy teljes szemvizsgálat során. Az oftalmoszkóppal (szemtükör) a szembe nézve, a vizsgáló felfedezheti a foltokat már az előtt, hogy a páciens észlelte volna. Ha a foltok betegséget jeleznek, vagy más kezelést igénylő elváltozást, a pácienst elküldik a megfelelő orvoshoz.

Okozhatnak a foltok vakságot?
A foltok nagy része normális, csak nagyon ritkán okoznak vakságot. Mégis, a foltok utalhatnak igen komoly problémákra is, így akik szaporodó, vagy növekvő foltokat látnak, azoknak fontos alaposan megvizsgáltatni a szemeiket, hogy kiderítsék az okát. A foltok számának, illetve méretének hirtelen növekedése például a retina leválásának első lépcsője lehet. Ha az általunk látott foltok méretében, vagy számában változást tapasztalunk, vagy szokatlan vibráló fényességet látunk, mindenképpen vizsgáltassuk meg a szemünket.

Megelőzhetők a foltok?
Mivel a foltokat okozó részecskék részesei a szem természetes fejlődésének, nem előzhető meg a kialakulásuk.

 


Hasonló témák:

Nyomtatott megjelenések
  • Feltöltés alatt
Letölthető anyagok
Szervező
Arany fokozatú támogatók
Ezüst fokozatú támogatók
Bronz fokozatú támogatók
További támogató

A Látás Hónapja

Vizsgálati pontok | A rendszeres szemvizsgálat fontossága | Sajtószoba | Partnerek ajánlatai | Gyakori szembetegségek | Optikai csalódások | Humor | Letölthető anyagok | A szemről és a látásról | A szem optikai hibái | A látás és a vezetés | A látás és a monitor | A szemüvegekről | Kontaktlencse